Wil je het maken in de muziekindustrie? Je kunt maar beter viraal gaan op TikTok

Tech News


Op zondag deelde de populaire Amerikaanse singer-songwriter Halsey een video op TikTok met blikkerige muziek op de achtergrond, de tekst op het scherm:

Eigenlijk heb ik een nummer dat ik geweldig vind en dat ik zo snel mogelijk wil uitbrengen, maar mijn platenlabel laat het me niet toe. Ik zit al 8 jaar in deze branche en heb meer dan 165 miljoen platen verkocht. En mijn platenmaatschappij zegt dat ik het niet kan uitbrengen tenzij ze een viraal moment op TikTok kunnen faken. Alles is marktwerking. En dat doen ze tegenwoordig met vrijwel elke artiest. Ik wil gewoon muziek uitbrengen, man. En ik verdien beter tbh. Ik ben moe.

De video van 30 seconden deed wat het label van Halsey wilde, hoewel waarschijnlijk niet hoe ze het wilden. Het werd in 24 uur meer dan 8 miljoen keer bekeken en wekte grote belangstelling van fans, TikTok-gebruikers en waarnemers uit de branche.De reacties op de video waren verdeeld tussen degenen die hun steun uitten voor Halsey’s hachelijke situatie en verontwaardiging bij het platenlabel, en degenen die de post zagen als het eigenlijke marketingplan dat het label al die tijd wilde hebben.

In een tweede video twee uur later gedeeld, verzette Halsey zich tegen beschuldigingen van valse verontwaardiging met een opname van iemand die buiten het scherm sprak, zogenaamd een labelvertegenwoordiger, en uitlegde hoe de virale TikTok-campagne zou moeten verlopen om het nummer te laten verschijnen.

Tijdens de hele uitleg staart Halsey wanhopig naar de halve fond voordat hij uiteindelijk zegt: “Ik haat dit. Het is gewoon klote.”Of ze nu in scène zijn gezet of niet, het feit dat deze twee video’s zo snel viraal gingen, laat zien dat mensen bereid zijn te geloven dat een grote artiest zo gefrustreerd zou zijn als hun label hen zou dwingen om “TikTok” te doen, dat ze besloten hun label op TikTok te publiceren.

Net als MTV of de top 40 van radiostations ervoor, is TikTok nu de plek waar populaire muziek leeft. Labels begrijpen dat.

Voor hen is de aantrekkingskracht van TikTok dat muzikale inhoud snel viraal kan gaan, wat het potentieel biedt om miljoenen te besparen op andere soorten marketingcampagnes.

Een ongemakkelijke relatie

Halsey is niet de eerste spraakmakende artiest die zich hierover uitspreekt op TikTok.

In zijn eerste video die vorige maand werd gepost, zei de Amerikaanse singer-songwriter Gavin DeGraw een parodieversie gedeeld van zijn hit uit 2003, zingend “I Don’t Want to Be on TikTok, maar mijn label vertelde me dat ik moet.”Vorige week nog, de Engelse singer-songwriter FKA Twigs beweerde haar label zorgde er niet alleen voor dat ze TikTok-video’s maakte en plaatste, maar ze wilden ook dat ze meerdere keren per dag video’s plaatste.

In sommige gevallen lijken artiesten het leuk te vinden om op TikTok te zijn.

Lizzo deelt regelmatig memes, vlogs en receptvideo’s op TikTok, en zwaar gepromoot haar meest recente release It’s About Damn Time. Ze deed zelfs mee aan een dansuitdaging voor het lied gechoreografeerd door nog een TikTok-maker.Viral gaan op TikTok kan een tweesnijdend zwaard zijn voor muzikale artiesten. Het kan hen naar ongekende zichtbaarheid in markten over de hele wereld katapulteren, maar de inhoud die hen beroemd maakt, kan de video zijn, niet de muziek.

In 2019 ging de Australische zangeres Inoxia “per ongeluk viraal‘ toen een voorbijganger haar optreden op straat filmde en uploadde naar TikTok. De straatartiest die TikTok-sensatie werd, kreeg deals aangeboden die te mooi leken om waar te zijn en kreeg van haar manager te horen dat ze meer een contentmaker moest worden om haar succes te behouden.

Haar passie was zingen, geen video’s maken om op sociale media te plaatsen. Uiteindelijk keerde ze terug naar straatmuzikanten.

Is alle publiciteit goede publiciteit?

Halsey’s zelf beschreven “TikTok driftbui” test de shock advertising-theorie dat alle publiciteit goede publiciteit is voor merken.

Sterrenkracht is een effectief onderhandelingsinstrument om verandering te creëren voor artiesten die het bevelen.

Voor onafhankelijke artiesten zonder dezelfde hefboomwerking, kan een virale ontluchtingsvideo precies zijn wat ze nodig hebben om hun label te dumpen en hun muziek alleen te delen – op voorwaarde dat ze niet opgesloten zitten in het soort exclusief platencontract dat de afgelopen tien jaar de standaard is geworden in de muziekindustrie.

Nep of echt, Halsey’s video laat zien dat fans en artiesten bereid zijn om een ​​gesprek aan te gaan over hoe labels invloed uitoefenen op artiesten als het gaat om marketing, de aard van de verplichtingen die artiesten contractueel aan hun labels hebben en de macht die artiesten uitoefenen om terug te komen tegen labels als ze voelen zich onrechtvaardig behandeld.

Virale tirades op TikTok zullen niet de nieuwe norm worden voor het verkopen van liedjes, net zoals video de radioster nooit heeft gedood. Labelmanagers die dit zien gebeuren, zijn waarschijnlijk nerveuzer over het feit dat hun eigen artiesten hun grieven online openbaar maken dan dat ze enthousiast zijn over een nieuwe trend in virale muziekmarketing.

Hoe dan ook, zolang het publiek nieuwe muziek blijft ontdekken op TikTok, zullen labels blijven zoeken naar nieuwe manieren om hun muziek bovenaan de feed te promoten.

De kerntaak van de artiest – muziek maken – blijft hetzelfde. Alleen nu moet de video viraal gaan. Het gesprek

Dit artikel door D. Bondy Valdovinos KayeDocent, Technische Universiteit van Queenslandis heruitgegeven van Het gesprek onder een Creative Commons-licentie. Lees de origineel artikel.Sharing is caring!

Leave a Reply