NASA schrobt de lancering van zijn megamaanraket op maandag

Tech News


Het begin van een nieuw tijdperk van ruimteverkenning zal moeten wachten nadat een motorprobleem NASA ertoe heeft aangezet om maandag de lancering van zijn volgende generatie maanraket te scrubben.

De voorbereidingen in de uren voorafgaand aan de geplande 8:33 uur ET-lancering van NASA’s onbemande SLS-raket vanuit het Kennedy Space Center in Florida waren goed verlopen. Maar 40 minuten na de lancering stopte NASA de aftelklok terwijl het probeerde een probleem op te lossen met motor nummer drie in de kern van de raket.

Het lanceervenster bleef open tot 10:33 uur ET, maar om 8:37 uur ET besloot de ruimtevaartorganisatie dat het niet genoeg tijd had om de situatie goed aan te pakken en kondigde daarom aan dat het de lanceringspoging van maandag schrobde.

de lancering van #Artemis Ik ben vandaag niet meer aan het gebeuren terwijl teams een probleem met een motorontluchting oplossen. Teams blijven gegevens verzamelen en we houden u op de hoogte van de timing van de volgende lanceringspoging. https://t.co/tQ0lp6Ruhv pic.twitter.com/u6Uiim2mom

— NASA (@NASA) 29 augustus 2022

Het volgende startvenster voor de Artemis I-missie opent op vrijdag 2 september, hoewel NASA alleen doorgaat als het in staat is om het motorprobleem tegen die tijd op te lossen.

De beslissing om het aftellen van maandag te stoppen, zal een grote teleurstelling zijn voor de enorme menigte die naar de Space Coast van Florida reisde om getuige te zijn van wat de lancering van NASA’s krachtigste raket tot nu toe zou zijn geweest. Miljoenen die online en op tv kijken, zullen ook langer moeten wachten dan verwacht om de lancering te zien.

De missie, wanneer deze van start gaat, zal de nieuwe SLS-raket en het Orion-ruimtevaartuig testen in een missie naar de maan. De Orion zal niet op het maanoppervlak landen, maar zal in plaats daarvan rond het hemellichaam vliegen voordat hij terugkeert naar de aarde in een missie van zes weken.

Een succesvolle missie, waarbij alle technologie naar verwachting presteert, zal NASA op koers zetten voor een bemande vlucht die dezelfde route rond de maan volgt, mogelijk in 2024. En dan, een jaar later, zal NASA de eerste bemande maanlanding proberen in vijf decennia, de eerste vrouw en eerste persoon van kleur op het oppervlak van de maan.

NASA’s Artemis-programma zou mensen ook een maanbasis kunnen laten bouwen voor een langdurig verblijf, met kennis die is opgedaan met de maanmissies die werden gebruikt voor de eerste bemande missies naar Mars, mogelijk in de late jaren 2030.

Aanbevelingen van de redactie


Sharing is caring!

Leave a Reply