M6 slimme snelwegupgrade gaat volgende fase in met extra toevluchtsoorden geïnstalleerd

Tech News


Het werk aan een deel van de M6-knooppunten 13 tot 15 van de National Highways, de slimme snelwegupgrade, is nu voltooid, inclusief vijf extra noodopvanggebieden die zijn geïnstalleerd als reactie op de veiligheidsaanbevelingen van de transportselectiecommissie.

Het in november gepubliceerde rapport van de transportselectiecommissie deed de aanbeveling om de uitrol van alle ‘lane running’ (ALR) slimme snelwegen te pauzeren. Er werd ook bezorgdheid geuit over de afstanden tussen ERA’s en vroeg zich af of de technologie voor het detecteren van gestopte voertuigen wel effectief is.

Op vrijdag hebben National Highways de nieuwe vierde rijstrook van de verbeterde noordelijke rijbaan van de M6 geopend en in reactie op het rapport heeft de wegenbeheerder vijf extra noodzones op deze rijbaan geïnstalleerd.

Vandaag zijn er vier beschikbaar voor chauffeurs en de vijfde zal naar verwachting in juni beschikbaar zijn.

In totaal zullen 14 noodgebieden beschikbaar zijn voor chauffeurs om te stoppen in geval van nood op de noordelijke rijbaan.

Naar aanleiding van rijkswegen’ Inventarisatie slimme snelwegen – voortgangsverslag tweede jaar – eerder deze maand gepubliceerd – vertelde CEO Nick Harris aan NVU dat “als we de technologie goed krijgen, en we de juiste afstand krijgen tussen de noodopvanggebieden, we een ongelooflijk veilige weg zullen hebben die aan onze behoeften voldoet”.

Het ministerie van Transport heeft ook £ 390 miljoen geïnvesteerd om meer dan 150 extra ERA’s op slimme snelwegen te installeren, zodat chauffeurs meer plaatsen hebben om te stoppen als ze in moeilijkheden komen. Dit betekent een toename van ongeveer 50% van het aantal plaatsen om te stoppen tegen 2025, wat chauffeurs extra geruststelling geeft.

De hele week zijn arbeiders bezig geweest met het verwijderen van kegels en slagbomen op de snelweg M6.

De maximumsnelheid van 60 mph zal van toepassing zijn terwijl nieuwe technologie, waaronder detectie van gestopte voertuigen (SVD), wordt gekalibreerd bij die snelheid. Detectie van stilstaande voertuigen werkt als onderdeel van een systeem om de risico’s die gepaard gaan met live rijstrookstoringen verder te verminderen.

Tijdens de kalibratiefase wordt de SVD nauwkeurig afgesteld op de specifieke omgeving van de weg waar hij is geïnstalleerd. Dat kan alleen als er geen wegwerkzaamheden zijn, als automobilisten alle vier de rijstroken van de vernieuwde rijbaan kunnen gebruiken. Dit gebeurt al op de rijbaan in zuidelijke richting, waar eerder dit jaar een vierde rijstrook werd geopend.

Terwijl de nieuwe technologie wordt gekalibreerd, gaan veel van de veiligheidsmaatregelen die tijdens de wegwerkzaamheden van kracht waren, zoals verlaagde snelheidslimieten en een gratis bergingsservice, gewoon door. De tijdelijke cameratoezicht die tijdens de wegwerkzaamheden wordt gebruikt, blijft ook op zijn plaats en werkt samen met de nieuwe permanente cameratoezicht die als onderdeel van de upgrade is geïnstalleerd.

Eenmaal voltooid, is de nationale snelheidslimiet van toepassing en wordt de verdere kalibratie voortgezet bij de hogere snelheidslimiet.

In totaal zijn 11 slimme snelwegplannen in de ijskast gezet als gevolg van het besluit van de regering om de uitrol van de wegen stop te zetten naar aanleiding van het rapport van de transportcommissie.

De veiligheid van ALR slimme snelwegen – waar de vluchtstrook is vervangen door een rijstrook – is herhaaldelijk in twijfel getrokken. Het onderzoek van de transportcommissie is in maart van dit jaar van start gegaan en de commissie is gevraagd de voordelen en gevaren van de wegen te onderzoeken na een verdere stijging van het jaarlijkse aantal doden.

Over het algemeen stelde het rapport vast dat de bestaande veiligheidsgegevens “onvoldoende” zijn.

Het voegde toe: “Bovendien hebben andere slimme snelwegontwerpen, zoals gecontroleerde snelwegen en dynamische snelwegen met vluchtstroken, een lager slachtofferrisico dan ALR-snelwegen. De overheid en rijkswegen ondernemen stappen om ALR-snelwegen veiliger te maken, maar het is nog te vroeg om de effectiviteit van die maatregelen te beoordelen.

“Concluderend zijn we er niet van overtuigd dat de voordelen van ALR-snelwegen voldoende zijn om de veiligheidsrisico’s van het permanent verwijderen van de vluchtstrook te rechtvaardigen.”

Zoals wat je hebt gelezen? Klik hier om de dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrieven van New Civil Engineer te ontvangen.

Sharing is caring!

Leave a Reply