EU wil dat bedrijven een gemeenschappelijke oplaadpoort voor smartphones, tablets en hoofdtelefoons invoeren

Tech News


Het bod van de Europese Unie om een ​​gemeenschappelijke oplaadpoort voor mobiele telefoons, tablets en koptelefoons in te voeren, zette woensdag een stap voorwaarts toen een EU-panel het voorstel steunde, wat de weg vrijmaakte voor een vergadering volgende maand.

De Europese Commissie stelde meer dan tien jaar geleden één enkele mobiele oplaadpoort voor, in de hoop dat telefoonfabrikanten een gemeenschappelijke oplossing zouden kunnen vinden. Het stelde vorig jaar ontwerpwetgeving voor, een wereldprimeur, nadat ze dat niet hadden gedaan.

De Commissie Interne Markt en Consumentenbescherming van het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel van de Commissie.

Apple’s iPhones worden opgeladen via een Lightning-kabel, terwijl Android-apparaten worden gevoed via USB-C-connectoren. De meeste telefoons die in de EU worden verkocht, zijn Android-apparaten.

“Met een half miljard opladers voor draagbare apparaten die elk jaar in Europa worden verscheept, die 11.000 tot 13.000 ton e-waste genereren, zou iedereen profiteren van een enkele oplader voor mobiele telefoons en andere kleine en middelgrote elektronische apparaten”, zegt Alex Agius Saliba, die leidt het debat in het parlement.

De commissie wil dat de USB Type-C-poort de standaard wordt voor mobiele telefoons, tablets, koptelefoons, e-readers, low-powered laptops, toetsenborden, computermuizen, oordopjes, slimme horloges en elektronisch speelgoed.

Apple heeft gezegd dat het voorstel innovatie zou schaden en een berg afval zou creëren als consumenten gedwongen zouden worden over te stappen op nieuwe opladers.

© Thomson Reuters 2022


Sharing is caring!

Leave a Reply