AMD geeft nieuwe details vrij over de Zen 4-Powered Ryzen 7000-familie, aankomende AM5-chipsets

Tech News


Deze site kan aangesloten commissies verdienen via de links op deze pagina. Gebruiksvoorwaarden.

Het is deze week Computex, wat betekent dat bedrijven als AMD, Nvidia en Intel een aantal van de systemen en verbeteringen zullen demonstreren die ze voor het jaar hebben gepland. AMD’s Lisa Su geeft dit jaar opnieuw de keynote op Computex, en het bedrijf trapt af door ons wat meer details te geven over Zen 4 en het aankomende platform, Socket AM5.

Ten eerste, om snel samen te vatten wat we weten: Zen 4 is gebouwd op een 5nm-proces. Het komt later dit jaar samen met Socket AM5. Zoals de naam betaamt, introduceert AM5 AMD’s ondersteuning voor PCI Express 5.0 en DDR5. Beide technologieën debuteerden vorig jaar op Intel’s Alder Lake, hoewel er geen compatibele hardware bestond. Dat is niet ongebruikelijk – PCIe 4.0-schijven waren maandenlang schaars nadat AMD de ondersteuning voor dat platform debuteerde – maar het betekent dat beide bedrijven ondersteuning zouden moeten hebben toegevoegd tegen de tijd dat PCIe 5.0-hardware praktisch op de markt is.

In het eerste deel van AMD’s aankondiging werden de feiten besproken die we al weten over de Zen 4 / Ryzen 7000, namelijk dat het is gebouwd op 5nm, arriveert in een nieuwe LGA-socket en de chiplet-strategie zal blijven gebruiken die AMD debuteerde met Zen 2.

AMD bevestigt nu officieel dat Zen 4 een 1MB L2-cache biedt en kloksnelheden van 5GHz+ verhoogt. De relevante voetnoot stelt dat de maximale boostklok op AMD-chips wordt gedefinieerd als de maximale frequentie die een enkele kern kan bereiken in een “bursty, single-threaded workload”. We hebben contact opgenomen om AMD te vragen of we V-Cache-chips onder de Zen 4-vlag mogen verwachten en het bedrijf vertelde ons dat hoewel V-Cache nog steeds een belangrijk onderdeel van zijn routekaart is, het op dit moment geen aankondigingen heeft .

De I/O-chip verandert aanzienlijk met Zen 4. Sinds de lancering van Zen 2 heeft AMD 7nm-chiplets gebouwd bij TSMC en zijn I/O-chips gekocht bij GlobalFoundries. Die matrijzen zijn gebouwd op 14nm met behulp van 12nm-ontwerpregels en ze lijken niet veel veranderd te zijn met de lancering van Zen 3. Met Zen 4 zal AMD’s I/O-die van 14nm naar 6nm verschuiven, van GlobalFoundries naar TSMC, en het zal voor het eerst een op RDNA2 gebaseerde GPU bevatten. De 6nm van TSMC is een evolutie van zijn 7nm, dus AMD handhaaft een splitsing tussen zijn I/O-chip en zijn chiplets.

Tenzij AMD ervoor kiest om sommige CPU’s met uitgeschakelde grafische afbeeldingen te verkopen, vergelijkbaar met hoe Intel zijn KF-processorlijn positioneert, zal Zen 4 de eerste AMD CPU-familie zijn die een GPU-kern van boven naar beneden plaatst. We weten dat de grafische architectuur gebaseerd zal zijn op RDNA2, maar het is niet duidelijk wat voor soort functies of prestaties we moeten verwachten. De meeste desktopgebruikers geven niet veel om de iGPU, maar AMD heeft de grafische kaart aan boord doorgaans serieuzer genomen dan Intel, en DDR5 zou nuttig moeten zijn voor de algehele prestaties. Intel biedt hier echter heel weinig om mee te concurreren, dus het is ook mogelijk dat AMD Chipzilla’s “less is more”-strategie kopieert als het gaat om desktop-geïntegreerde graphics.

AM5 zal, wanneer het aankomt, CPU’s voorzien van maximaal 170 W vermogen, aanzienlijk hoger dan de 140 W maximale AMD waarop AM4 is gericht. Hoewel bedrijven als AMD en Intel graag praten over verbeterde rekenefficiëntie met elke generatie, blijft het maximale stroomverbruik van sockets over het algemeen stijgen. Hoewel de prestaties per watt in absolute termen zijn blijven verbeteren, is het voor AMD, Intel en Nvidia altijd veel gemakkelijker geweest om de prestaties te verbeteren door het stroomverbruik te verhogen, en AMD doet dat hier ook.

Als we verder gaan met Socket LGA1718 / AM5-chipsets, kunnen we drie smaken verwachten wanneer het platform wordt gelanceerd. Alle drie bieden ze PCIe 5.0-ondersteuning, maar ze verdelen die ondersteuning anders. Moederborden op basis van de X670E(xtreme)-chipset bieden twee fysieke PCIe 5.0 x16-verbindingen en ten minste één M.2-slot met PCIe 5.0-ondersteuning. X670-moederborden (zonder de “E”) hebben slechts één GPU-slot met PCIe 5.0-ondersteuning, maar behouden dezelfde belofte van ten minste één NVMe PCIe 5.0-verbinding. Ten slotte – als u een opslagserver wilt en u niet veel geeft om GPU-bandbreedte – krijgt u met het B650-platform PCIe 5.0 NVMe-opslag, maar GPU-slots op basis van PCIe 4.0.

Dit is een slimme zet van AMD. Videokaarten zijn altijd achter gebleven bij de maximaal beschikbare PCIe-bandbreedte. Het is niet ongebruikelijk dat zelfs de snelste eerste-generatie GPU’s met native ondersteuning geen voordeel opleveren wanneer ze worden getest op een oudere PCIe-standaard versus een nieuwere. Dat is niet veranderd sinds PCIe 1.0 voor het eerst debuteerde en het werk overnam van AGP. PCIe 5.0 zal ook niet echt “noodzakelijk” zijn voor opslag, maar SSD’s zullen bij de lancering kunnen profiteren van de hogere bandbreedte, terwijl single-GPU-installaties voor consumenten dat over het algemeen niet zullen doen.

AM5 zal maximaal vier videopoorten op het moederbord bevatten met ondersteuning voor HDMI 2.1 en DisplayPort 2.0, SuperSpeed ​​USB-poorten met maximaal 20 Gbps-signalering en sommige borden met Wi-Fi 6E-ondersteuning. AMD heeft de laatste tijd een grote impuls gegeven aan connectiviteit en we zouden de vruchten van die arbeid moeten zien tegen de tijd dat deze herfst rondrent.

Nu lezen:Sharing is caring!

Leave a Reply