Amazon introduceert Kindle EPUB-ondersteuning op de meest ‘Amazon’-manier

Tech NewsAls je het afgelopen decennium een ​​e-boek hebt gedownload, was het waarschijnlijk een EPUB-bestand. Nou ja, tenzij je het natuurlijk bij Amazon hebt gekocht.

Het bedrijf gebruikt al jaren zijn eigen AZW-formaat voor e-boeken, maar nu opent het zijn deuren. Soort van. Een recente update van zijn Verzenden naar Kindle-documentatie (eerst gespot door Goede e-reader) onthulde dat Amazon’s ereaders tegen “eind 2022” EPUB-bestanden zullen ondersteunen.

Sinds de lancering in 2007 is EPUB klaar om het favoriete bestand in e-boekformaat te worden, met The Book Industry Study Group (BISG) — een Amerikaanse handelsgroep die publicaties wil stroomlijnen — uitroepen dat EPUB de norm voor de sector zou moeten zijn.

Natuurlijk, Amazon – zijnde Amazone – negeerde dit.

De online retailer heeft over het algemeen het eerder genoemde AZW-formaat gebruikt, een eigen versie van MOBI. Dit is een bestandssysteem gemaakt door een bedrijf genaamd Mobipocket, dat Amazon in 2005 kocht.

Nu heb je op dit moment misschien een prangende vraag: waarom is de Amazon Kindle die eindelijk EPUB-ondersteuning biedt, van belang?

Nou, het draait allemaal om de keuze en vrijheid van de consument.

Er zijn tal van andere plaatsen waar u e-boeken kunt kopen buiten de Kindle-winkel. Dit omvat niet alleen andere grote retailers zoals Kobo en Barnes & Noble, maar koopt ze ook rechtstreeks van uitgevers zelf. Vooral dat laatste is belangrijk omdat zoals The Verge opmerktekunnen auteurs een grotere korting krijgen op deze transacties.

Als je tot nu toe een e-boek van derden op een Amazon-ereader wilde krijgen, moest je het waarschijnlijk converteren met software van derden, zoals Calibre, voordat je de functie Verzenden naar Kindle gebruikte om het op je apparaat te krijgen.

Terwijl Kaliber is een prachtig hulpmiddel, het is voor de meeste mensen een stap te ver. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat mijn ouders de software ooit zouden downloaden en gebruiken om een ​​e-boek dat ze ergens anders hebben gekocht om te zetten.

Amazon’s aanstaande ondersteuning van EPUB-bestanden betekent dat deze stap niet langer nodig is.

Technisch gezien zou je in staat moeten zijn om een ​​e-boek in het populaire formaat te downloaden en het gemakkelijk naar je Kindle te sturen, allemaal zonder conversie door derden.

Goed, toch? Nou ja, maar ook nee.

Amazon is Amazon

Hoewel het bedrijf het gemakkelijker heeft gemaakt om e-boeken van andere bedrijven op Kindle-apparaten te plaatsen, is het niet eenvoudiger om het omgekeerde te doen.

Laat het me uitleggen. In plaats van native EPUB-bestanden te ondersteunen, is Amazon in plaats daarvan ze converteren naar KF8 (of AZW3).

Wat dit betekent is dat als je op een dag besluit te ontsnappen aan de ommuurde tuin van Amazon, het moeilijk zal worden (hoewel niet onmogelijk) om al je e-boeken van de Kindle naar een andere ereader te krijgen.

Maar dat is natuurlijk wat het bedrijf wil.

De Kindle is een populair apparaat omdat het de digitale leeservaring zo naadloos maakt. Functies zoals Fluistersynchronisatie (waar je soepel kunt schakelen tussen een digitale roman en een audioversie), het gemak van kopen in de Kindle Store en de mogelijkheid om op meerdere apparaten te lezen, maken de service ideaal voor de meeste mensen.

Het openen van EPUB-‘ondersteuning’ op deze meest Amazone-manier is alleen maar genoegen met het kleine percentage Kindle-powergebruikers die hun boeken graag ergens anders vandaan halen. In feite schuift de kolos van Bezos de deur op een kier open om wat lucht binnen te laten, maar er niet uit te laten.

Sharing is caring!

Leave a Reply